Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Lødingen
Nordland
Lofotenferie - topp 3 - midnattsoltur de luxe
(Skrevet av mob 15.07.2008)

Tur foretatt: Juli 2008.

På denne kremtoppen hadde Kathrine og jeg fått med oss min søster (Ann Heidi) og nevøen (Kim) på 13. Han hadde ikke vært på en slik lang tur før og påsto han hadde høydeskrekk, men ble lit motvillig med allikevel. Var vel hakket bedre enn å være alene hos morfar og mormor tenker jeg...

Vi kjørte 2 timer fra Kabelvåg til Hennes (rett før Kaljord). På Hennes skulle vi møte opp hos Møysaltur på kaia. Der sto 9 andre ivrige turgjengere, 3 guider og 1 enda ivrigere hund. Møysaltur arrangerte tur opp til Møysalen kl. 18 med en fin båttur inn i Lonkanfjorden først for 400 spenn. Vi sparte vel ca 1 times gange hver vei da vil jeg tro og fikk en fin båttur attpå. Vel inne i fjorden fulgte vi et gammelt nedlagt jernbanespor inn til et sted de hadde drevet med malmutvinning før 1. verdenskrig. Fin sti og natur inn her.

Så begynte jobben oppover bakkene. Bratt den første kneika opp, så flater det litt ut før det går oppover igjen mot breen på ca 700-meters høyde under Møyene. Denne breen fulgte vi i kanten opp til venstre opp til et skar på ca 800-meters høyde. Var godt og fint snødekke på breen så ingen tanker om taubruk her. Vi tok en pause på skaret mens vi nøt utsikten både ned og opp.

Fra skaret fulgte vi ryggen opp mot Møysalen. Her kunne vi velge å følge den ene guiden på rangling eller ruta lit innenfor ryggen. Nevøen på 13 hadde tydeligvis glemt høydeskrekken for han fulgte med på rangleturen uten å nøle. Herfra og opp til breen var det en morsom tur med klyving og småluftige passasjer. Det var lagt ut kjetting på et par steder også.

Så kom vi til den siste breen rett under toppen. Her valgte guidene å finne fram tauet som de hadde gjemt under noen steiner. Der knydte vi oss sammen og gikk opp over den bratte breen. Tauet var egentlig unødvendig ettersom snøen var utmerket å gå på. Men bratt på begge sider, så de hadde vel med tauet i tilfelle noen skulle være uheldige og skli.

De siste metra til topps kastet vi fra oss tauet og Kim løp først til topps. Vi hadde gått altfor fort til topps og måtte bli her nærmere 1,5 time i påvente av å se midnattsola kl. 1. For et skue! Jeg tror været, sola og utsikten overgikk t.o.m. guidenes forventninger. Vi tok ørten bilder i alle retninger og koste oss med matpakke nr 2, kaffe og sjokolade. Kathrine tok seg også en tur til nordtoppen. Havtåken hadde seget innover Vesterålen og lagde et fint teppe under alle toppene som stakk opp.

Etterhvert måtte vi gå ned igjen. Ved ca 600 meter tok vi igjen skydekket og fikk det litt kjøligere på vei ned til båten. Vi hadde brukt ca 11 timer inkl. båtturen tur/retur, men gåtiden var ca 3 timer kortere. Det var godt merket sti helt opp og breene var fine, så med slikt føre og vær var det ikke nødvendig med fellestur og sikring egentlig. Men kjekt med hyggelig selskap og info om historie, planter og fjell underveis på en fantastisk tur. Vi hadde bl.a med en sprek fjellets mann på 77 år som greidde turen med bravur.

Det kjedeligste var å måtte kjøre 2 timer med bil tilbake til Kabelvåg kl. 5 om morran... Men den biffen ordna Kathrine.


Tilbake til Lødingen
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset