Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Hobøl
Østfold
Kommunetoppraid i Østfold
(Skrevet av Sea 13.05.2008)

Tur foretatt: Mai 2008.

11.05.2008

Det er mange skogstopper, familietopper eller "pingletopper" som noen vil kalle det, i Østfold. Dette innbyr til å ta litt flere på en dag, særlig når været er topp.

HØGBRÅTEN
Kjørte Rv120 sørover til Tomter og parkerte ca 50 m etter skiltet inn på den private vegen opp mot gården Unaas. Tok ingen sjanser på å kjøre lenger og tok derfor sykkelen og syklet oppover til lysløypa svingte vestover. Satte igjen sykkel og gikk østover på GPS opp gjennom veldig tett skog til toppen og den lille varden. Fulgte stien ned til traktorvegen tilbake. Ingen eksklusiv topp dette og kun en jogger å se i lysløypa.

SPYDEBERG VARDE
Kjørte videre ned til E18 og deretter Rv122 til sagbruket på Nygård. Privat veg her også, men åpen bom. Tok ut sykkel og syklet oppover så langt det gikk på skogsvegen. Tok av ved den lille varden på høyre side og gikk oppom hytta før jeg kom opp til det sammenraste tårnet. Ikke mye utsikt her. Fulgte stien ned igjen til sykkel. Et lemen ilte over vegen foran meg da jeg kjørte i full fart nedover, men klarte å krysse mellom for- og bakhjul, hvis det ikke sprakk av sjokket ...

VARDÅSEN
Deretter gikk det nordover Rv122, inn på E18 og nordover på Rv115. Fulgte skilting til Skansehytta. Siden det var forbudt å parkere på snuplassen og forbudt å kjøre videre, valgte jeg det siste. På Skansehytta var det konfirmasjon, med en masse folk i finstasen. Jeg parkerte sammen med alle de andre bilene og tok beina fatt etter stien bak hytta. Bommet litt på riktig stivalg og havnet etter GPS'en på punktet Vardåsen merket på kartet. Gikk deretter sørover og fant tårnet. Et flott utsiktstårn med fin utsikt, men Gaustatoppen var ikke å se i horisonten. Var nok litt dis. Forøvrig flere turgåere her. Returnerte etter stien med trapp og treheller. Ikke no problem å gå i finstasen hit ...

TARALDRUDÅSEN
Fulgte Rv115 sørover, over E18 og videre til Svinndal. Passerte avkjøringa ved Nordby, men fant avkjøringa til Tveiteråsen etter Svinndal. Opp til hyttefeltet var det bom (tom. med dobbel bom) og selv om det kom et par biler ut og bommen sto oppe lenge, fant jeg det tryggest å ta sykkelen. Parkerte i lomma ved bommen og syklet opp til P-plassen, nesten på toppen. Herfra går det noen stier og jeg fulgte den blå og rød, etter å ha snakket med noen hyttebeboere som var på luftetur. Fin sti opp til tårnet på toppen. Nederste trappeseksjon var fjernet og kanskje like greit, siden det virker noe lealøst ... Ikke mye utsikt mellom trærne her, men bilde av tårnet ble det.

LANGTJERNÅSEN
Eller "Ås øst for Langtjernet". Fulgte stien videre fra Taraldrudåsen ned til Trolltjernet, hvor det står en sliten hytte helt i vannkanten og en solseng på taket. Hadde jeg kommet hit i mørket ville jeg tenkt på "de dødes tjern" med en gang ...
Litt etter hytta, valgte jeg rød sti videre, men det ble litt feil. Oppe på "åsen" svingte den nordover og jeg skulle sørover. Gikk da på GPS til den vesle toppvarden i skogen. Typisk skogstopp i Østfold dette. Tok bilde av toppen og valgte en litt annen rute på returen, som ikke var helt optimal. Men kom ned til "de dødes tjern hytta" og fulgte stien tilbake til sykkelen og deretter full fart ned til bommen og bilen.

Var egentlig fornøyd etter 5 topper i dag, siden det begynte å nærme seg kvelden og jeg hadde noen mil å kjøre hjem. Men været var topp og de 2 siste var veldig nærme ...

GASTGIVEREN
Kjørte tilbake til Rv115 og tok Rv114 sørover. Tok av til høyre før brua over Mingevatnet og fant bomvegen opp til Harafjellhytta. Den var åpen og jeg gjorde som Inger Lise og Otto, og kjørte helt opp til traktorvegen som startet på venstre side. Lovlig eller ulovlig, jeg så ingen forbudsskilt. Valgte beina opp herfra til tretårnet på toppen, plassert innimellom en jungel av antenner og et underjordisk anlegg. Kjapp retur ned til bilen.

DANSERFJELLA
Fulgte deretter Agnaltveien over til Råde Pukkverk og svingte nordover på Fv382. Parkerte ved kjettingbommen på venstre side, ca 1 km sør for kommunegrensa. Klokka var 21:00 og jeg tok beina fatt i full fart oppover etter skogsvegen. Etter hvert som skogsvegen tok slutt fulgte jeg GPS'en til "Dansetoppen", men toppen jeg hadde lagt inn på GPS'en, var punktet Danserfjella markert på kartet. Her var det flere småvarder å se, men fikk ikke dette til å stemme. Tok en titt på GPS'en og fant ut at jeg måtte sjekke høydedraget over 120 m langs kommunegrensa. Gikk videre nordvestover og fant toppvarden på grensa til Våler. Flott liten varde for en skogstopp uten utsikt, men litt klyving de siste metrene hjalp litt på.
På min GPS lå varden akkurat på kommunegrensa og må derfor markere toppen i Råde, siden den ikke ligger på det høyeste punktet på kollen. Tok noen bilder og tok raskeste retning tilbake til bilen. Ble litt lengre tur enn jeg hadde forutsatt dette.

Totalt ble det 33 km på beina/sykkel, 320 km i bil og 13 timer før jeg var hjemme igjen.


Tilbake til Hobøl
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset