Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Kvænangen
Troms
Troms sep11 - Laaaaang trasketur
(Skrevet av Sea 02.10.2011)

Tur foretatt: September 2011.

04.09.2011

Hvor mange "a-er" er det egentlig i en lang tur?
Kom fra Maritim Hotell og kjørte til Nordreisa og inn Reisadalen på rv865. Hadde lest beskrivelsen til JoSo og kjørte inn mot Svartfoss og til ei bru hvor grusvegen nesten var utvasket videre. Her traff jeg en lokal kar som virket noe skeptisk til en fremmedkar her inne ... Jeg fortalte at jeg søkte etter starten på stien ved elva Geagujohka, men den kjente han ikke til (det viste seg at han hadde et annet navn på elva som jeg ikke husker). Uansett etter hvert ble han veldig pratsom og jeg som ivret etter å komme avgårde, sleit med å avslutte samtalen ...

Rygget tilbake ca 200 m og parkerte på en åpen plass ved starten på stien. Var noe seint ute og ankelen kjentes ikke helt god fra igår. Men uansett ville jeg ta en tur opp på fjellet, så fikk jeg se det an. Fulgte stien opp over tregrensa, hvor en ørn hang over meg og så åpnet vidda seg med fine høstfarger og masse reinsflokker. Ankelen kjentes etterhvert OK ut, etter at jeg ble varm i beina. Tok så retning mot vannet på hd 817, herfra så jeg toppen i det fjerne, dvs. toppen lå innhyllet i skydekket. Men det så LANGT ut! Mener jeg så Mollejus i sørøst også, men det er jeg litt usikker på. Får sjekke når jeg kommer dir engang.

Deretter bars det ned til Sieiddijohka på høyde 610 moh. Den var brei med flere elveløp, men jeg kom meg tørrskodd over ved å hoppe fra stein til stein. Videre opp igjen sør for høyden Skarivarri og nord for elvadalen Giebajohka. Her er det lettgått, men litt opp og ned noen daler med små elver. Passerte Gaskavakkejohka (nesten ikke vatn her), tørt og fint innover, men toppen lå fortsatt i skydekket. Passerte så ei ølflaske midt innpå vidda. Er det nødvendig?

Noen få varder innover her også. Før siste stigning mot toppen satt det en stor hvit fugl på bakken som fløy opp. Det må ha vært en Snøugle. Sjeldent artig syn! Siste stigning opp mot toppen gikk fra ca 850 moh, mao. nesten 500 hm stigning i delvis begrodd våt steinur i skydekket. Litt glatt å gå på og det ble relativt kaldt etterhvert, stor temperaturforskjell opp mot toppvarden som dessverre lå innhyllet i vind og skydekke. Måtte på med goretex-jakke, hansker og lue. Etter nesten 21 km stod jeg endelig på toppen. Det ble ikke lange stunden her før jeg returnerte etter GPS-sporet, da det
var null sikt.

Skydekket med vind og regn ble med ned igjen og jeg fikk en noe våt retur over vidda. Gikk og spiste alt jeg hadde av mat og snacks i sekken, der jeg tuslet alene inne på vidda, uten sikt og vind og regn. Måtte se på GPS-sporet med jevne mellomrom for å holde kursen. Siste stigning opp til vann på hd 817 var tung, men motiverende. Endelig bare nedover til bilen. Etterhvert ble det mørkt (startet jo altfor seint i dag), passerte masse reinsflokker og kom ned til stien. Nede i skogen måtte jeg på med hodelykta, før jeg ankom bilen kl 21:30, glad og førnøyd, og med en tanke i hode: Cola og burger på Storslett! Gjett om det smakte!

"Dagens fangst" ble ca 11 timer, 41 km og hele 2198 hm.


Tilbake til Kvænangen
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset