Ny bruker
Logg inn
 
Nasjonstopper
Seven Summits
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Luxembourg
Europa
3 nasjonstopper på under 2 timer
(Skrevet av snilen 20.05.2007)

Tur foretatt: Mai 2007.

En tur til Kina i jobbsammenheng ga meg muligheten til å utvide ventetiden på Schiphol fra 6t til 10 timer. Etter litt finregning på kjøretider i Beneluxlandene, samt risikovurdering for ikke å nå flyet videre til Shanghai, besluttet jeg å benytte oppholdet til topptur.

Leiebilen trillet ut fra flyplassen ved 9-tiden om morgenen lørdag 19. mai etter at jeg hadde tatt første fly fra Vestfold til Amsterdam. Jeg hadde bestilt en forholdsvis liten bil, men den var det noe galt med så jeg fikk en svenske med sunnmørsk design i stedet. Sabben suste greit av gårde nedover motorveiene nesten til Aachen i Tyskland.

Nederlands høyeste punkt heter Vaalserberg og er i tillegg en lokal treriksrøys mellom Tyskland, Nederland og Belgia. Det går bilvei til toppen, et parhundre meter var det å gå fra parkeringa, men det fikk heller stå sin prøve. Det første man legger merke til på toppen er et digert utsiktstårn. Når man har kommet hit har man gått for langt, for tårnet står på belgisk grunn. Noen meter foran tårnet er treriksrøysa og enda noen meter foran tårnet er merkesteinen for Nederlands høyeste fjell, 322 moh. Jeg måtte gå rundt røysa, så hadde jeg vært i Tyskland også denne dagen.

Turen gikk videre sydover forbi Euchen og opp i det belgiske høylandet. På Botrange, Belgias høyeste fjell er det også parkeringsplass og utsiktstårn samt en steinstøtte på toppen av en haug signert av en kongelig person. Her er vel muligens det høyeste naturlige punkt. Ganske flatt oppå denne toppen også.

Videre sydover bar det, til utkanten av den lille plassen Huldange nord i Luxembourg. Her er nok et tårn på stedet som heter BurgPlatz eller Burrigplatz eller Buurgplaatz, skrivemåten er forskjellig. Denne toppen hadde jeg helt for meg selv, og det var også ganske fin utsikt uten at jeg gikk opp i tårnet. Kun 5-6 parkeringsplasser her. Utsikten sydover vil nok bli betraktelig dårligere om noen år, for her var masse nyplantet gran. Ikke galt å ha vært på 3 nasjonstopper og i 5 land mens solen enda er for oppadgående når man startet hjemmefra om morgenen!

Så var det bare å forte seg tilbake til flyplassen uten å komme ut for noe uforutsett på veien og det gikk greit med god margin, svensken var fin på motorveien. For å få gått noen høydemeter denne dagen ble det til at jeg gikk noen turer opp og ned trappa i jumbojeten mens den fløy til Shanghai.

Tidsplan:
Schiphol 09.00, Vaalserberg 11.30, Botrange 12.30, Burrigplatz 13.15, Schiphol 16.10

Nøkkeltall for turen:
7 timer kjøring, 666 km på vei, 500 meter vandring, 50 liter bensin spydd ut som eksos i atmosfæren, kostnad NOK 1300 fra flyplass., 3 nye nasjonstopper, ca. 0 høydemeter til fots, ingen fartshumper, ingen bomstasjoner, god fart på motorveien.

Noen forslag til forbedringer av turen:
Hadde jeg hatt et par timer til ville jeg valgt å ta tog fra Schiphol til Maastricht og eventuelt leid bil der. Ellers er det også mulig å nå alle disse 3 nasjonstoppene på sykkel på en dag, men biltrafikken er utrivelig for syklister også på småveiene.

Men er nå dette noe å fortelle om da? 3 nasjonstopper med bil er jo ikke akkurat noen fjelltur! Vel – det er i alle fall til ettertanke for oss nordmenn som fråtser i tilnærmet uberørt natur i store mengder.


Tilbake til Luxembourg
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset