Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
Veslesmeden
2015 m
p.f. 200 m


Verdensrekord på 10000 meter
(Skrevet av Gudmund 23.10.2010)

Tur foretatt: Februar 1994.

Jeg var med på WWV sin samling i Innerdalen i september. Der ble jeg inspirert til å bli mer aktiv "bruker" på nettsida og bestemte meg for å legge inn de toppene jeg hadde fra før.
Veslesmeden får kanskje ta skylda for at jeg har blitt en såpass ivrig toppsamler som jeg har blitt.
Jeg hadde en fantastisk tur til toppen 20 februar 1994. Det var min aller aller første 2000 meter topp. Jeg kom med toget fra OL på Lillehammer etter å ha sett på de norke langrennsgutta i aksjon. Været var fantastisk, stemningen var helt unik og "nasjonalromantikken blomstret". Startet tidlig om morgenen fra Rondevassbu i 28 minus og en litt sur vind. Føret var hardt, men ikke isete, så det gikk fort og greit oppover. Høyere i terrenget steg temperaturen og sola stod opp. Utsikten var ubeskrivelig vakker for en vestlending som aldrig hadde vert så høyt til fjells tidligere.
Da jeg kom til toppen hadde vinden stillnet helt, det var ikke ett lite vindpust engang, skjelden vare på en 2000 meter i februar. Temperaturen hadde også steget fra 28 minus til behagelige 7 minus på toppen. Jeg fant frem radioen og nistepakken og satte meg oppå varden, det var så stille at det ikke var no poeng i å sitte i le bak den. Radioen kom på akurat i det Johan Olav Koss skulle gå 10000 meter, for de som husker det var han favoritt, og han gikk inn til en knusende seier. Mener han slo sin egen verdensrekord med over 13 sekunder.
Etter å ha spist nistepakka, steg blodsukkeret meg til hodet, og jeg synes det var en god ide å gå til Atna for å ta toget til Elverum hvor jeg bodde på den tiden. Planen var egentlig Otta som ligger adskillig nermere, men jeg var jo Norsk med stor bokstav i dag, så det kunne ikke være no stress å gå over fjellet. Dessuten ville jeg slippe å bytte tog på Hamar, nemlig!! Som tenkt så gjort. Passerte Bjørnhollia da det ble mørkt og temperaturen sank til 35 minus over Atnsjøen. Det begynte å snike seg inn en tanke om at det ikke hadde vert så dumt å renne ned bakkene til Otta likevell, men det var for seint nå. Strevde meg opp i høyden igjenn, men innså etter en tid at jeg ikke ville rekke nattoget fra Røros uten å komme meg ned på veien og satse på å få haik. Rann ned til veien litt vest for Sollia, og var griseheldig og fikk haik etter mindre enn en time. De som tok meg med skulle utrolig nok hente noen på stasjonen. Flaks. Jeg sovna momentant da jeg kom inn i den varme bilen og våkna da de slapp meg av på den folketomme og låste stasjonen på Atna midt på natten. Det toget som kom gikk feil vei, og det andre hadde gått. Uflaks. Da var det bare å beinfly opp på E6en og begynne å haike for å prøve og rekke jobben på Elverum. 3 timer er ikke mer enn tida og veien. Jeg fikk haik, spiste frukost på Shell på Koppang, gikk på jobb, sov i 16 timer til neste dag og begynte å samle på 2000 METERE!!!


Tilbake til Veslesmeden
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset