Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Austra
Leka
Nord-Trøndelag
Sykkeltur - siste topp
(Skrevet av mob 03.08.2009)

Tur foretatt: Juli 2009.

Tilbrakte ei drøy uke på Helgeland med sykling og toppbestigning sammen Tero. Har hørt mye skryt om Helgelandskysten før, men det var langt flottere enn jeg har blitt fortalt!

Den siste kommunetoppen (nr 6) på vei sørover ble naturlig nok Leka. Derfra skulle vi ta hurtigbåt til Rørvik og så hurtigruta derfra sørover.

Vi startet dagen med å sykle fra ei kremhytte vi tilfeldigvis fikk leie for en natt ved Heilhornet Gjestegård. Heilhornet er forresten et fjell som burde vært en kommunetopp. Det hornet må tas ved en annen anledning. Atskillig kjedeligere Romsskåla sto på programmet denne dagen. Vi syklet fra Kjelldalseidet mot Leka og fergeleiet på Gutvika. Var et par mil dit.

Når vi kom til kaia hoppet tero på ferga til Leka for å sykle Leka rundt. Jeg er imidlertid av den mening at man ikke har sett et sted før man har besteget kommunetoppen og sett kommunen fra oven. Så da syklet jeg ca 5 km i kraftig motvind mot Nord-Gutvika, mens Terje nøt kaffen på ferga.

Ved veiens høyeste punkt rett før Nord-Gutvika-vatnet gikk en traktorvei til høyre. Takket være god beskrivelse på wwv, så satte jeg fra meg sykkelen ved en liten parkeringsplass mellom jordene (ved en liten bekk). Gikk rakt gjennom skogen her via et en svak sti (elgtråkk) og et par hundre meter til jeg kom til først svaberg.

Herfra er det egentlig bare å følge svaene opp ryggen og rake veien opp skåla. Man må skifte sva et par ganger, men takket være at jeg har blitt til en elg fant jeg tråkkene mellom det verste rasket mellom dem. Når man er oppe på ryggen er det forsåvidt bare å slite med bein og svette opp mot toppen. Jeg hadde i tillegg en helsikes motvind hele veien opp, så måtte nærmest krype de siste metrene opp og mot varden. Hadde man ikke to bein plantet på bakken konstant så kunne man risikere å bli blåst ut til Lekamøya.

Hadde fin utsikt til Leka-øya herfra i tillegg til Heilhornet på motsatt side. De har jo lagt kommunegrensa på fastlandet utenfor selve øya Leka, så derfor er Romsskåla Lekas topp. Lekas røde serpentinfjell syntes godt herfra. Tok samme vei ned igjen. På godt under 2 timer tur/retur var jeg nede ved sykkelen igjen.

Tok noen minutter å blåse ned til fergeleiet på Gutvika. Syklet så et par km på Leka og så bl.a Norges største skipsgravhaug - Herlaugshaugen. Småkongen Herlaug nektet å innordne seg Harald Hårfagre så han gravde visstnok både seg selv, broren, skip og sverd ned i stedet. (Kjerringa måtte sikkert bli igjen tenker jeg). Gravhaugen ligger fint til med utsikt både til Romskåla og Heilhornet, så han likte nok fjellene denne tøffingen. Men var nok Heilhornet han så mer på enn fislete Romsskåla!


Tilbake til Austra
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset