Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
Lodalskåpa
2083 m
Stryn
Sogn og Fjordane
Dronninga - den lange ruta
(Skrevet av Sea 25.05.2010)

Tur foretatt: Mai 2010.

13.05.2010

Traff turgjengen som skulle gå Josten på langs i Sogndal dagen i forvegen. Jeg hadde dessverre ikke med meg utstyr for å campere på breen, men ville ta Lodalskåpa på en dagstur, siden jeg ikke fikk den sist jeg gikk Josten på langs.
Kl 10:00 startet vi opp Fåbergstølsbreen i et knallvær. Kunne ta på skia allerede ved ca 680 hm (mye tidligere enn sist jeg gikk her). Siden jeg gikk med relativt lett sekk i forhold til de andre, holdt jeg litt større fart. Planen var at vi skulle gå inn til Ståleskaret og ta Lodalskåpa sammen, men etterhvert fant jeg ut at jeg måtte øke tempoet hvis jeg skulle rekke tilbake til bilen før det ble mørkt
(hadde ikke med lykt).
Jeg la iveg mot Brenibba og tok igjen en gjeng som gikk opp spor foran meg. De camperte nede ved hd 1821 og skulle også på Lodalskåpa etter telting og mat. Klokka gikk og jeg la iveg mot toppen, via sørveggen som jeg krysset opp. Forholdsvis bratt her, men god snø. Videre opp på ryggen og sør for Veslekåpa. Her er det lang seiletur ned til Småttene, hvis en har lyst på det.
Deretter oppunder selve topphatten, parkerte ski og sekk, tok på stegjern og øks og gikk opp etter masse gamle spor fra andre, sammen dagen. Gode snøforhold opp den bratte toppryggen, men en bør jo unngå en tur ned mot Kåpevatnet her, for da tror jeg farten vil bli relativt høy i bunnen ...
Toppvarden kl 18:15 i litt snøblindt vær dessverre, pga. overgang fra dag til kveld. Men en utrolig fin topp! Kikket ned i Småttene og der strømmet det på med mange turgrupper som skulle gå Josten på langs.
Deretter rolig og kontrollert ned til skiene hvor det kom flere som skulle opp på kvelden. Tok vestveggen ned til Ståleskaret for å treffe de andre. Mange teltleirer her nå, men fant mine turvenner. Noen av de hadde tatt sørveggen opp, mens jeg gikk ned vestveggen. Fikk påfyll av vatn, da jeg var gått tom (hadde med 2,5 liter) og gikk videre opp vest for Brenibba.
Av med feller og en fin sklitur ned til ca 1400 hm. På med feller her, ned gjennom litt råtten snø etter den fine varme dagen. Bekkene begynte å bli åpne, men kom meg ned uten å bli våt på beina og var nede ved bilen akkurat idet mørket kom, ca kl 23:00, sånn passe sliten!

Utrolig lang og flott skitur i fint vær til en topp med "Terningkast 6" som Inger Lise skriver.
GPS'en viste 37 km og 2058 hm.


Tilbake til Stryn
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset