Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Nes 
Buskerud
På besøk hos reinsdyrene
(Skrevet av rune 20.08.2009)

Tur foretatt: August 2009.

Ble kjørt av brodern til Imleseter om formiddagen, og tok farvel med et utsagn om at vi ses på hytta i kveld. Planen var å bestige Hallingnatten, noen andre fjell, plukke en haug med multer og så komme sliten til hytta til bror og svigerinne ved Buhovd med varm badstue, kald pils og god middag servert. Og akkurat slik ble det.
Tok ruta opp til Øyvann, rundet vannet på østsiden og fortsatte så rett opp til Hallingnatten, videre til Korpenatten og til slutt Reinsjøfjell før multespannet ble plukket fram til bruk på myrene over Vierfjell.

Egentlig handler denne turen mest om reinsdyr. Jeg fikk øye på den første lille flokken på fjellkammen vest for Imle. Flott å se dem i siluhett med store gevir. Ved Øyvann kom jeg og en av Rudolfs venner tett inn på hverandre på en bakketopp. Hun (tror det var en simle) sto og betraktet meg bare 10 m unna før hun tok bena fatt og stakk sammen med 4-5 venner. Jeg opp med tlf for å ta bilder, men her ble liksom hele fjellverdenen fanget inn, reinen ble slett ikke slik jeg opplevde virkeligheten. Fillern, intet kamera med, bare tlf. - På Hallingnatten møtte jeg neste småflokk, ca 10 dyr. De flyttet seg også motvillig og betraktet meg uredd på kort hold. "Dette er toppen vår", tolket jeg signalet de gav meg. - Den tredje og siste flokken møtte jeg ned fra Reinsjøfjell. De sto pal midt i stien. Her fantes også en flott bukk med et stort revir, og han hadde tydeligvis ordnet seg et harem på 6 damer. Heldigvis oppfatttet han ikke meg som en konkurrent, men som merkverdig inntrenger. Ca 20 meter unna stakk de fra stien jeg kom på.
Flokken som hører til i Norefjell/Hallingdalsfjella er veldig nysgjerrige på mennesker og enkeltdyr kan ta en runde rundt deg for å danne seg et bildet av inntrengeren. På Hardangervidda har jeg opplevd reinen som veldig sky og opererer så langt jeg har erfart, også i større flokker. Dyra jeg møtte ved Hallingnatten har trolig genetiske rester etter en tamreinflokk som holdt til her for en del tiår siden, og det forklarer kanskje adferden. Det jaktes jo på denne flokken så man kan jo undres, men kanskje det er kloke dyr som visste at jeg traff dem 14 dager før villreinjakta.


Tilbake til Nes 
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset