Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Bjarkøy
Troms
Storgalten 28.juli
(Skrevet av Ole-Petter 03.08.2009)

Tur foretatt: Juli 2009. Andre på toppen: larspet

Tok ferge fra Stornes kai ved Harstad, til Bjørnerå kai på Grytøya, men sleit litt med å finne rutetidene på nettet. Indirekte kan man lese det ut fra denne sida, som gjelder bussforbindelsen: http://www.rutebok.no/NRIIISStaticTables/Tables/ruter/t/19-126.htm

Vel ute på øya hadde vi nok finlest den eneste rutebeskrivelsen på wwv, men stoppet ved en vei for tidlig. Vi kjørte nemlig inn den som går til venstre akkurat på kommunegrensa mellom Harstad og Bjarkøy, og parkerte på 33 W 564358 7644572 høyde 46m.

Fulgte så sti langs gjerde ved et jorde, til gjerdet sluttet. Det gjorde stien også! Så krysset vi en godt stykke (en snau kilometer) myrlendt terreng i vestlig retning - jeg blei bitt av en klegg, men så støtte vi på tydelig og rødmerket sti som gikk helt inn til Skjellesvikvatnet. Her tok vi en liten pause ved vannet, og så an ruta videre. Stien stoppet ved enden av vannet, men det var lettgått terreng opp til skaret, før vi svingte opp mot SØ-ryggen på Storgalten. Bratt og mye løst her, men forholdsvis greit opp til toppen. 2:15 hit. Flott utsikt i godværet, men toppboka var søkkvåt og håpløs å skrive seg inn i…

Jeg skjønte fort hvorfor nordøsteggen på Storgalten ikke blir brukt som vei opp – den ser nemlig enklere og morsommere ut på kartet. Svært forreven, og med et tydelig crux på 5-10 meter loddrett klippe krever garantert tauverk og sikring! Sørøsteggen så snillere ut, men var vanskeligere å få oversikt over. Nedenfra hadde vi sett et mulig vanskelig punkt også her. (Nord-)vesteggen er imidlertid grei og bred, men er neppe den siden de fleste besøkende kommer fra.

Vi startet tilbake samme vei som vi kom opp, men valgte så en litt mer nordvestlig renne ned igjen, som var noe bedre. Denne førte ned til det høyeste punktet i Skjellevikskardet. Her er et gps-punkt for renna, som anbefales opp: 33 W 561590 7646440 høyde 658 moh.

Så lett tilbake til vannet, der den rødmerka stien begynte. Denne ville vi nå følge til enden, for å se hvor den startet. Den holdt seg hele tiden like på sørsiden av bekken fra vannet, men svingte nesten rett nordover på snaut 60 høydemeter, og møtte inntegnet traktorvei på gps: 33 W 564288 7645182 på 56 meter. Siste del av stien var nettopp gravd opp og dandert av en gravemaskin som fortsatt sto der, så det var litt gjørmete. Vi fulgte traktorveien litt NØ, før vi gikk ned til riksveien ved Skjellesvika. Så labbet vi asfaltveien tilbake til bilen. 5 timer på tur.


Tilbake til Bjarkøy


 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset