Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Rødøy
Nordland
1. mai-tur til lite besøkt kommunetopp..!
(Skrevet av Inger Lise 01.05.2009)

Tur foretatt: Mai 2009. Andre på toppen: JoSo, Otto

Fredag 1 mai 2009.
Basecamp Mo i Rana denne 1. mai-helgen. Denne toppen har vi lenge hatt i tankene. Meningen var at også Sea skulle delta, men for kort varsel og lang avstand gjorde dette umulig. Han tok en tur på Raubergnuten i dag.
Vi tok av på E6 ved Røssvoll nord for Mo i Rana skiltet Meløyfjorden. Kjørte 28 kilometer til avkjøring Marmorslottet. Herfra kjørte vi 2,3 kilometer til gården Bergeng.
GPS viste 12,4 kilometer i luftlinje til toppen herfra, men det skulle vise seg å bli betydelig lengre i terrenget... Vi fulgte ubrøytet vei til Fisktjønna og herfra sommer-sti-traseen videre til Glomdalsvatnet. Det finnes også en annen variant som samene med snøscootere bruker innover Glomdalen. Denne benyttet vi på vei tilbake.
Like før Glomdalsvannet går en bru over elva som er ganske beleilig å benytte. Herfra var det greit å gå etter scooterspor over Stordalsrasta. Videre til brua over Glåmåga noen hundre meter før den åpne hytta som ligger innerst i dalen. Turen hit er litt langdryg og vi måtte opp og ned i noen bekkedaler.
Vi møtte også en samefamilie på scootertur. De hadde med seg sine to småbarn og skulle se etter reinen som nå går på høydene nord for Melfjordbotn med sine nyfødte kalver.
Den virkelige flotte strekningen på denne turen starter ved denne brua over Glåmåga. Enda bedre ved overgangen til breen oppe ved vannet på 695 moh.
Herfra er dette en drøm av en tur! Flotte strekninger over to brepartier med en liten overgang mellom dem. Høyden 1121 får man på venstre side. Inne på breplatå 2 passeres polarsirkelen og vi markerte dette punktet med en Balder-skål. Herfra kommer de siste "knusende 500 hm" fordelt på kun 1 km.!!
Her tok vi sikte på laveste punkt øst for toppeggen på Steintinden. Gikk over et uproblematisk punkt i overgang bre/fjell og videre på en luftig og flott egg mot høyeste punkt.
En mildt sagt vanvittig flott utsikt i alle retninger fra toppunktet som består av to små "horn" hvor punktet mot nordøst er det høyeste. Vi brukte 7 timer til toppen...
Fra det sørvestlige "hornet" åpenbarte det seg en flott utsikt mot den kvasse Svartisheia. Fra topp-punktet panorama utsikt mot Snøtinden i Rana kommune (luftlinje 10,3 km).
Returen gikk naturlig nok mye raskere. Flott føre i bakkene og lettgått i scootersporene gjorde at turen tilbake gikk på 3 timer og 45 min. Bre utstyret vårt ble ikke benyttet, men ved hardt føre kan stegjern være godt å ha oppe på ryggen. En tur som bør taes som vårskitur..
Dette ble en fantastisk flott dag på Svartisens søndre del som kalles Vestisen. Vi brukte totalt 11 timer på turen, og det ble så mye som 2866 hødemeter og 39,2 kilometer t/r.


Tilbake til Rødøy
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset