Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Saltdal
Nordland
Majesteten i Junkerdal nasjonalpark
(Skrevet av JoSo 04.09.2008)

Tur foretatt: September 2008. Andre på toppen: Inger Lise, Otto

2.9.08. Vi kjørte fra Sulitjelma og sørover mot Jakobsbakken ca. 5 kilometer, videre langs Balvasselva enda en mils vei til den ubetjente turisthytta Coarvihytta.
Parkerte så ved denne hytta og startet dagens vandring herfra. Målet; det høye og markerte fjellet Nord-Saulo (Saulo = øy på samisk) var godt synlig da vi kjørte innover. Toppen er også synlig fra Sulitjelma.
Ruta vår gikk først etter den T-merkede turstien mot hyttene på svensk side av grensen, men etter ca. 3 kilometer forlot vi stien og gikk høydene over Gårro (eller Tjårro?) hvor også den kvasse lille toppen Ballek (=kalv) kom til syne sør for dagens mål.
Videre nord for Stjernevatna og mellom vatna som kalles noe sånt som Alip Savllojavrasj og Lulip Savllojavrasj (ca.840 moh). Planen var i følge gode råd fra kjentmann Einar Siljeås (tlf.93043763): Å følge den bratte fjellryggen rett vest/nordvest for hovedtoppen. Det var mest naturlig å starte ryggen fra en nordvestlig retning. Videre rutevalg sa seg selv til vi kom til vel 1400 moh. Her starter en kløft i fjellet som vi tror er lur å finne. Otto er jo en ivrig vardebygger så nå er innsteget og kløfta videre opp godt markert!
Vel oppe på toppen etter 900 høydemetre fra vatna ved foten av fjellet åpenbarte det seg en fantastisk utsikt i alle retninger! Spesielt artig å se i nordlig retning hvor Suliskongen m/nabotopper og Blåmannsisen satte sitt preg på utsynet. Sør-Saulo på svensk side var også svært framtredende mot sør.
Etter en lang pause i godværet på hovedtoppen (1768 moh) gikk vi også en tur til nordtoppen som er bare litt lavere (1756 moh).
Vel nede ved vatna var vi også her (i likhet med gårsdagens tur til Memaurtind) nysgjerrig på alternative rutevalg. Inger Lise & Otto prøvde derfor et rutevalg rett mot sørsiden av Doarrovatna og videre etter stien til et sted på veien som ligger 3-4 kilometer nord for Coarvihytta, mens jeg trasket en varient av ruta som vi valgte innover tilbake igjen til hytta. Resultat: Otto og Inger Lises valg er trolig best selv om tidsforbruk ble på sekundet (!) det samme.
Jeg fikk imidlertid en fordel med at jeg traff en kjekk ung dame på Coarvihytta som var underveis på en 90-dagers vandretur Nordkapp-Lindesnes. Det ble derfor en hyggelig samtale om friluftsliv mm. over en kopp kakao i hytta mens Inger Lise & Otto pent måtte vente til jeg var ferdig...!
(Se en link om turen til Hilde på nettstedet www.diacor.com)

Tidsforbruk på dagens store turopplevelse: 9t og 30min bruttotid hvorav 4t og 30min ble brukt fra Coarvihytta til hovedtoppen.
Total stigning ble for meg (som gikk litt mer opp og ned på returen enn de andre) på hele 2650 høydemetre. Heftig!Tilbake til Saltdal
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset