Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
Sølen, midtre
1755 m
Rendalen
Hedmark
Var det øvelse i Luftforsvaret - eller hva?
(Skrevet av Ole-Petter 03.10.2011)

Tur foretatt: September 2011.

Rendalssølen er en topp jeg hadde spart til skikkelig godvær, og fredag 30.september slo det til – riktignok litt vind først på dagen, men tilnærmet skyfritt og utrolig behagelig temperatur for årstiden!

Parkerte ved hyttefeltet i Gravåsen – stor og fin plass her: Gps 32 V 633340 6854090 på 755 moh. Presis kl 08.00 la jeg i vei i behersket tempo på den flotte stien nordover. Meget moderat stigning de første kilometerne her, og jeg noterte meg 1,2km på kvarteret i den første timen. Så ble det noe mer stigning, og mer stein i den ellers flotte stien, og tempoet sank noe.

Etter 2,5 t hadde jeg passert Skardsbekken og Skardstjønna, og det passet med en lunsjpause i sola. Vinden avtok helt nå, og det passet utmerket å sette seg ned og spise og drikke før de siste bratte bakkene opp til toppen. Jeg la også igjen sekken her, og merket punktet med gps – noe jeg vet det alltid er lurt å gjøre, uansett hvor opplagt og tydelig stedet man legger igjen sekken på, er.

Mens jeg satt og koste meg med rundstykker og squeeze-syltetøy på flaske (lettvint på tur) hørte jeg flydur, som snart forsvant igjen. Så kom det enda et fly, men jeg fikk ikke øye på det. Det var da voldsomt til trafikk i høyden i dag – kunne det være noe kluss på Gardermoen, eller hva? Da lyden dukket opp for tredje gang på få minutter, fikk jeg se at det var et F-16 jagerfly som antakelig trente på noe høyt der oppe. Typisk, rett over Sølen på en så stille og fin dag!

Uten sekken kunne jeg kjøre på i bra tempo opp ura til topps, som gikk unna på 50 min. Rundt 500 hm var det, og formen er da ikke så verst likevel, fant jeg ut. Herlig utsikt i godværet, men alle bøker i ulike kasser var søkkvåte – synd. Egentlig burde jeg vært her opp mye lengre, men jeg ønsket å komme meg hjem til Valdres i løpet av kvelden, så da var det bare å returnere. En liten røyskatt dukket opp like under toppen og fulgte oppmerksomt og nysgjerrig med meg en liten stund.

Nede på ca 1500 meter hørte jeg brått et voldsomt bråk. Så kom det et digert fly cruisende mellom Midttoppen og Sørtoppen, litt lavere enn der jeg sto. I en brøkdel av et sekund tenkte jeg på kapra fly og World trade center og det der, før hjernen oppfattet at det var et av Forsvarets P3B-Orion-fly. Det skulle sikkert unngå å bli oppdaget av radar, siden det fløy så lavt. Høyden på skaret mellom de to Sølen-toppene er 1250 m, og jeg sto på ca 1500 m og så NED på flyet. Da snakker vi om lavtflyving, altså! Jeg formerlig SÅ piloten også, godt under en horisontal kilometer fra meg.

Nesten nede ved vannet igjen, kom jeg plutselig på SEKKEN! Jeg hadde gått rett forbi den, uten å legge merke til den. På med gps-en, og jammen måtte jeg 250 m tilbake og oppover igjen - småergerlig!

Seinere på turen møtte jeg noen folk på vei oppover, og en dame som ba meg se etter solbrillene hennes, og legge dem på den brune bilen, hvis jeg fant dem. Det gjorde jeg faktisk; jeg både fant dem og la dem fra meg på bilen hennes. Artig.
Nå kom det noen flere skyer, men det gjorde jo ikke noe – en herlig tur var i boks. Jeg klokket inn ved bilen igjen etter 5t 55 min på tur.


Tilbake til Rendalen
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset