Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Selje
Sogn og Fjordane
NÅ er stien tracket på gps - nyttige tips
(Skrevet av Ole-Petter 30.07.2011)

Tur foretatt: Juli 2011.

Noen sier at det er uværsturene man husker best. Vel, denne turen vil jeg helst bare glemme!

Tirsdag 26.juli: Parkerte på grei plass ved Berstad gård, gps: 32 V 312152 6880636 på svimlende 30 meters høyde. Jeg la i vei i tåka, med meteorologens løfter om opplett utpå ettermiddagen, vel vitende om at det var svært tidlig på ettermiddagen foreløpig (kl 12.) Det var skiltet til Høghornet, men stien var ufattelig sleip og glatt etter all den kraftige nedbøren de siste dagene.

Flere gale valg!
Jeg måtte virkelig se etter hvor jeg skulle sette føttene på noen av de blankskurte svaene i stien oppover. Normalt er disse helt uproblematiske, men jeg konsentrerte meg så mye at jeg klarte å gå rett forbi neste skilt, som ville ha vist meg rett sti til toppen. Hadde jeg skrevet ned tipsene om raskt å svinge av til høyre (vest), ville jeg kanskje ha husket det, men nå trasket jeg i stedet nesten en kilometer sørvestover, helt inn til Berstadvannet. Her trodde jeg at det gikk en sti opp ryggen mot vest. Det gjorde definitivt ikke, og hadde jeg vært lur, så hadde jeg gått tilbake til start igjen.

Jeg var IKKE lur, og i graut-tjukk tåke og lett yr la jeg i vei rett opp de bratte skråningene mot toppen, og det bar gjennom einekratt og bjørkekratt og søkkvåt lyng. Ganske snart ble jeg stoppet av en bratt og sleip skrent, som selv Spiderman hadde slitt med å komme opp under de rådende forholdene. Altså måtte jeg traversere skogen i nordvestlig retning, men håpet på å komme fram til stien som ledet til topps etter hvert. Den følgende timen ønsker jeg egentlig ikke å skrive mer om – og unner ingen å gjenta dette under liknende værforhold!

På 620 meters høyde fant jeg endelig stien, og fulgte denne de siste 150 hm til topps. Utrolig hvor mye lettere det er å følge en sti i vegetert terreng! Jeg var oppe ved toppvarden etter to timer på tur. Ingen postkasse eller bok å beklage seg i, og heller ingen utsikt. Årets vestlandsraid hadde i grunnen startet verst tenkelig. Jeg tracket stien på gps ned igjen, slik at andre kan ha glede av det. Stien går jo opp nordøstryggen/eggen, Bjørnakollen.

Her er tipsene som hjelper deg med gps til en fortreffelig og grei tur til denne toppen:
Få med deg stidelet på 70 hm; 32 V 312013 6880520. Skiltet Høghornet til høyre. Dette er bare etter 180 meters gange fra fv 618!
Stien går gjennom utrolig tett einekratt i blant, og kan mistes. I så fall har du et nyttig koordinat til, på 140 hm; 32 V 311697 6880565.
Etter hvert gjennom tett skog/kratt opp på NØ-ryggen/eggen; 32 V 311243 6880601 på 315hm. Denne følges nå greit oppover. Tidvis ganske skarp rygg, derfor bruker jeg nesten ordet egg.
Mot slutten/toppen forsvinner nesten alle spor, men det er lett å gå uansett. Men pass på at du ikke mister stien på nedoverveien igjen!

Jeg brukte 3t totalt.


Tilbake til Selje
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset