Ny bruker
Logg inn
 
Kommunetopper (430)
Fylkestopper (19)
2000m (129/228)
Øytopper (400)
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Jølster
Sogn og Fjordane
Telemark mellom bresprekkene!
(Skrevet av mob 04.05.2011)

Tur foretatt: Mai 2011.

På min 3. dag i Sogn skiftet jeg ut fjellstøvla med skia igjen. Hadde base-camp i Skei i Jølster og kjørte 5 km til Klakegg og deretter ca ei mil inn Stardalen til Høyset. Jeg parkerte der ved bommen opp til Haugsdalen. Bitter erfaring har lært meg at de små bomveiene ikke har åpent mange metrene på denne tiden av året. Det stemte her også...

Gikk den første km opp bomveien på beina med skia på sekken. Etter ca 1 km kunne jeg som forventet spenne skiene på - for over veien hadde det gått uendelig med ras. Bomveien åpner neppe før i august slik jeg så den nå!

Brukte litt ekstra tid på å forsere rasene ettersom det var steinhardt på morrakvisten. Men omsider kom jeg da opp til hyttene på Haugastølen. Deretter fulgte jeg noen svake skispor opp mot breen på venstre side. Jeg var usikker på om jeg ville forsere breen ettersom jeg var aleine, og uten mobildekning som det også var, ville jeg fort blitt et forskningsobjekt for noen arkeologer om 1000 år.

Lunsja litt nedenfor den bratteste og oppsprukne delen av breen, på ca 11-1200 meter, men bestemte meg for å forsøke meg gjennom. Det var lurt for der gikk det noen skispor opp gjennom sprekkene og de forsvant ikke i noen sprekker ihvertfall. Vanligvis er det jo hauger med snø på breene så tidlig på våren, så no problem her heller. Vel over dette området flatet breen ut og Snønipa kom til syne oppe til venstre. Det begynte å skye litt til så tok den enkleste veien ved å følge breen opp til høyre på ca 1500m og så bare følge ryggen til venstre opp Snønipa. Vel oppe var toppen i skyene gitt. Hadde lettskyet og fint vær helt til de siste 100 meterne, men på toppen 0 sikt. Synd - for ser mange har fine bilder fra toppen her.

Brukte derfor minimalt med tid oppe før jeg duret samme vei ned igjen. Var fint slush-føre, men ettersom det hadde skyet litt til var det flatt lys i starten. Lenger ned tok jeg på en brems ekstra gjennom området med sprekker, ellers en snill og (litt for enkel) nedkjøring.

Slet med stive bein etter å ha gått mine første fotturer for sesongen dagene før, så brukte drøye 5 timer opp. Ned igjen tok det bare 1 times tid.

Knallfin topp som nok bedret en slapp vårform atskillig. Tar den gjerne en gang til når det er blå himmel også på toppen.


Tilbake til Jølster


 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset