Ny bruker
Logg inn
 
Nasjonstopper
Seven Summits
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Vatikanstaten
Europa
På ferietur i Italia
(Skrevet av snilen 12.11.2004)

Tur foretatt: November 2004. snilen var ikke på toppen.

Turen startet med litt akklimatisering i syd-Italia. Etna(3350 m) i november var en barsk tur. Her var både pågående vulkanutbrudd og jordskjelv et par dager før. Dessuten hadde det vært et kraftig snøvær like før, men vi kom da opp til slutt, gjennom masse vanndamp og svovelrøyk. Først langs nybrøytet vei opp til ca. 2900 meter, derfra innover viddene og opp en bratt snøbakke, rundt en forholdsvis fast topp og så opp til det høyeste toppkrateret. Litt spesielt å vandre i meterdyp snø med joggesko oppover i fjellet. Deretter ble det litt de-akklimatisering i Napoliområdet med Vesuv (1275 m) og kulturelle besøk i Pompei og Herculanum. Begge disse vulkanene hadde jeg ønske om å bestige etter sea-to-summit prinsippet ettersom de ligger nærme havet, men det er grenser for hva man får med en 16-årig datter på. Det ble en kompromissløsning med start på ca. 2000 meter (Hotel Corsaro) på Etna, og kort vandring fra ca. 1000 meter på Vesuv. Krateret på Vesuv som er over 300 meter dypt hadde vært artig å utforske. Etter denne de-akklimatiseringen samt kulturell akklimatisering, bar det av sted mot Vatikanstaten med gode turtips fra Frode i lomma. Køen utenfor vatikanmuseet var lang denne tirsdagen, så vi tok en tur bortom info-kontoret ved Peterskirken for å sjekke at dette var rett. Jo da, bare å stille seg opp, det skulle skli fort unna. Etter en og en halv time i kø var jeg inne på museet(16-åringen betakket seg for denne slitsomme toppen og gikk en tur i byen). Klokken var da 10.10, og dagens eneste guidede tur gikk 10.00. Neste mulighet var samme tidspunkt om 4 dager. Jeg forsøkte meg med penger, forsøk på å springe etter, fraser som norwegian mountaineer all the way from Norway etc, men ingenting hjalp på den bistre mannen bak skranken. Jeg gjorde også tilsvarende forsøk på vakten ved kjøreveien inn i vatikanet, men dårlige resultater der også, selv om jeg fikk snakke med sjefen der. Vel vel, da ble det en tur til toppen av kuppelen på Peterskirken, der jeg kunne se ut over det forgjettede land. Fin utsikt derfra i alle fall. Tror ikke jeg satser på flere slike storby-topper. Jeg har ikke krysset av for at jeg var på toppen, men tenkte dele mine erfaringer så andre ikke går i samme fella.

Råd 1 : Bestill guidet tur i forveien, gjerne hjemmefra.
Råd 2 : Møt opp i god tid, gjerne en halvtime før åpningstid. Køen foran vatikanmuseet var enorm, selv en kjølig novembertirsdag.
Råd 3 : Sjekk ut hvilke ukedager det er omvisning, om vinteren er det bare havevandring på lørdager hørte jeg, og i november tirsdag og lørdag.

Her er en nyttig lenke : http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Musei.html

Tror jeg holder meg til mindre byråkratiske topper heretter. Men jeg kastet en mynt i Trevifontenen, så det betyr at jeg kommer tilbake til Roma. Vi får nå se da, storbyer er ikke min greie.


Tilbake til Vatikanstaten


 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset