Ny bruker
Logg inn
 
Nasjonstopper
Seven Summits
Siste rapporter
Siste bilder
Topplister
 
UZJglwlz
1 m
Irland
Europa
Irlands 3 høyeste topper på en hestesko travers
(Skrevet av lyngve 28.09.2011)

Tur foretatt: September 2011.

Jeg og en kamerat (Håvar) kom oss til Dublin med et billigfly fra Oslo Rygge (Ryan Air). I Dublin skaffet vi oss en leiebil de siste 30 milene til Killarney (ca 4-5 timer). Der sjekket vi inn på Sugan Hostel, et hyggelig og billig sted å overnatte midt i byen. Det ble både irsk mat og et par Guinness på en liten pub-runde før vi etterhvert tok kvelden.

Lenker:
-Alle bilder fra turen
-GPS-track fra fjellturen
-GPS-track fra kjøringen Killarney til Hydro Road

Turistruta "Devils ladder" har visstnok en hel del steinsprang, så vi bestemte oss for en tryggere men mer utfordrende travers fra nordvest som samtidig tar med seg de 3 høyeste fjelltoppene i Irland. Denne ruta er kalt Coomloughra Horseshoe.

Neste morgen var vi oppe kl. 07, og fikk oss en enkel frokost på hostellet før vi kjørte til "Hydro Road" på nordvestsiden av fjellet. Heldigvis hadde jeg lastet ned Garmin sitt veikart for Irland og UK til eTrex'en, så det var en lett jobb å finne frem på de lokale veiene. Det var ca 25 km å kjøre hit og vi holdt oss stort sett på riktig side av de smale veiene (venstrekjøring i Irland). OBS! Det er begrensede parkeringsmuligheter her, men vi hadde ingen problemer ettersom vi var første bil.

Vi startet vandringen på en anleggsvei (Hydro Road), som gikk helt opp til demningen Lough Eighter. Der tok vi til høyre over et litt ugreit og vått myrområde før vi fant igjen en sti på ryggen oppover til Caher (1001m). Traversen fra Caher til Carrauntoohil foregikk i tett tåke og vi fulgte stien langs kanten av et veldig bratt stup. Vi holdt oss trygt på stien og på riktig side av kanten, og da var det ikke eksponert i hele tatt. Kort tid senere ankom vi toppen av Carrauntoohil, fremdeles i tett tåke, og der møtte vi en gruppe på 5-6 som hadde kommet opp turistruta (Devils Ladder).

Fra Carrauntoohil fulgte vi en sti videre mot Beenkeeragh. Stien var overraskende tydelig i begynnelsen, men forsvant etter kort tid ned Brother O'Sheas Gully, som er den nest mest brukte ruta til Carrauntoohil. Vi skulle ikke ned denne renna, men videre langs hesteskoen mot Beenkeeragh (1010m). Vi fulgte stedvis en liten sti over den kvasse ryggen, ei rute som visstnok skal være rett så vanskelig og eksponert, og derfor kun for "experienced parties" ifølge irske kilder. Men vi syns denne etappen gikk langt lettere enn forventet, og det var ikke mer enn enkel klyving på en våt og sleip rygg. Vel oppe på Beenkeeragh kom vi litt ut av regn-tåka, og kunne se tilbake på ryggen vi hadde kommet over. Den så riktig så imponerende ut herfra.

Fra Beenkeeragh fortsatte vi på hesteskoen, som gikk via ytterligere 2-3 fjelltopper langs ryggen, før vi igjen var nede ved demningen. Vi var tilbake i bilen etter ca 6 timers til fots. Vi bestemte oss for å avrunde dagen med en kjøretur langs den kjente turistveien "Ring of Kerry" før vi returnerte til Killarney for en middag (fish and chips). Deretter tok vi til på en lang nattkjøring tilbake til Dublin og våre fly som gikk i 7-tida om morningen.


Tilbake til Irland
 
© World Wide Vikings  -  E-post: firmapost@wwv.no - Webdesign av Frode Høgset