Text will be translated to English soon...
Rapporter fra turen til Carstensz Pyramid desember 2002/januar 2003
(Petter, Torbjørn, Ivar, Gisle, Arnt Joar og Eirik)
 
  • 11. des 2002 - Ivar, Gisle og Arnt Joar trygt av gårde til slutt
    Tjukk tåke på vei til Gardermoen satte en støkk i gutta som skulle reise i dag. Men heldigvis gikk flytrafikken som normalt. Flyet til Jakarta var ikke nevneverdig forsinka. Litt over kl 16 var de i lufta. De vil være i Jakarta kl 17.30 lokal tid i morgen, eller kl 11.30 norsk tid, etter en mellomlanding i Amsterdam.
     
  • 11. des 2002 - Bekreftelse fra Indonesia er mottatt
    Petter, som er reiseleder, mottok i dag bekreftelse fra Indonesia om at alt er som det skal være, og at turen går som planlagt. Det har vært litt usikkerhet, siden den første avreisen ble kansellert bare få dager før de skulle reise. Men nå ser alt til å være i den skjønneste orden. Petter og Torbjørn reiser fra Gardermoen i morgen kl 16. Ivar, Gisle og Arnt Joar reiser allerede i dag, mens Eirik reiser på søndag.
     
  • 12. des 2002 kl 16 - Petter og Torbjørn på vei til Jakarta
    Tjukk tåke på Gardermoen i dag også, men flyet til Jakarta (via Amsterdam) var heldigvis bare 45 minutter forsinka. Kl 17 var de i lufta. Litt stress hører med på en slik dag, men både et gjenglemt VISA-kort og overvekt på bagasjen ordnet seg til slutt. Ivar rapporterer at han, Arnt Joar og Gisle har kommet vel fram til Jakarta. De hadde allerede funnet seg godt tilrette på Hard Rock Café.
     
  • 12. des 2002 kl 19.30 - Rapport fra Amsterdam
    Torbjørn rapporterer fra Amsterdam om at Petter er kåret til den første Viggo på turen (kortspillet Viggo er WWV sitt faste tidsfordriv på transportetappene). Hvorvidt Torbjørn er til å stole på får hver enkelt vurdere, men han er iallfall ute etter revansj etter å ha blitt super-Viggo på turen til Antarktis i fjor. Flyet videre fra Amsterdam til Jakarta ser ut til å være i rute og skal være i lufta kl 20.25. De skal være framme i Jakarta i morgen kl 17.30 lokal tid, noe som tilsvarer 11.30 norsk tid.
     
  • 13. des 2002 kl 13.40 - Rapport fra Jakarta
    Petter ringer fra hotellet i Jakarta. Alt har gått bra på turen nedover, og alle fem som er kommet fram til Jakarta har det bra. På flyplassen ble de møtt av Defi, som er guiden deres i Jakarta, og han snakket upåklagelig godt engelsk. Temperaturen i Jakarta er ca 30 grader i skyggen og luftfuktigheten svært høy. Så kontrasten mot -18 på Gardermoen i går er relativt stor.

    Petter hilser til Karin og Tofan, og til mor og Riva. (Tofan og Riva er hundene til Petter)

    Eirik reiser fra Gardermoen på søndag og slutter seg da til resten av gruppa. Tidlig tirsdag morgen reiser alle videre fra Jakarta til Timika. Neste rapport fra Indonesia blir sannsynligvis på mandag, men i mellomtiden vil vi krydre sidene våre med mer fakta om Indonesia, Carstensz Pyramid og de områdene som de skal reise gjennom. Så du har ingen grunn til å ikke følge med i helga!

    Til slutt - resultat av Viggo-rundene på flyet: Torbjørn ble Viggo 6 ganger (hvorav 3 super-Viggo). Petter ble Viggo 5 ganger (hvorav 2 super-Viggo). Jeg tror forresten vi må legge ut reglene for Viggo her, for at alle utenforstående skal forstå hva det er snakk om :-).
     
  • 14. des 2002 - Fakta
    Indonesia har over 200 millioner innbyggere, og disse snakker hele 250 forskjellige språk. Landet består av nesten 14.000 øyer. Når man tar med at innbyggerne kan deles inn i over 300 ulike etniske grupperinger, skjønner vi at dette er en av verdens mest komplekse stater. Hovedstaden, Jakarta, har ca 12 millioner innbyggere, og har en av de høyeste befolkningsvekstene i verden. Legg merke til at de aller fleste atlaser og oppslagsverk oppgir at det høyeste fjellet er 5030 m og heter Puncak Jaya. De aller fleste kaller i dag fjellet Carstensz Pyramid etter nederlenderen Jan Carstensz som oppdaget fjellet på 1600-tallet. Det er også forlengst slått fast at høyden er 4.884 m. En glimrende side å sjekke hvis du vil vite mer om Indonesia: http://www.indonesiafoto.com/index_nor.htm
     
  • 15. des 2002 - Fakta Irian Jaya og Timika
    Irian Jaya er den østligste provinsen i Indonesia, og utgjør den vestlige halvdelen av verdens nest største øy, Ny Guinea. Provinsen er den største i Indonesia på 420.000 kvadratkilometer, altså en god del større enn Norge! Folketallet i provinsen er ca. 2 millioner. Irian Jaya ligger like sør for ekvator, og 3/4 av området er dekket av tropisk regnskog. Nedbørsmengden kan faktisk komme opp i over 5.000 mm pr. år! Fjellkjeden Pegunungan Maoke deler regionen naturlig i en sørlig og en nordlig del. Her finner vi flere fjell på over 4.500 m, hvor Carstensz Pyramid (4.884 m) er det høyeste. Du kan lese mer på denne siden: http://www.indonesiafoto.com/Irianjaya/nor/Irian_fakta.htm

    Timika er en by med litt over 100.000 innbyggere. Befolkningen har eksplodert fra ca 1.000 på 1950-tallet. Grunnen til dette er tømmerindustri og gruvedrift. Byen ligger nær sør-kysten. Fra Timika flyr helikopter til landsbyen Singha Village. Fra Singha Village er det en fottur på drøyt 100 km gjennom tett regnskog fram til foten av Carstensz Pyramid. Her kan du finne mer informasjon:
    http://www.timikacharters.com.au
    http://7summits.com/pix/carstensz/carstensztrips.html
    http://www.alpineascents.com/carstensz.asp

     
  • 16. des 2002 kl 10.30 - Kort rapport fra Jakarta
    De 5 i Jakarta går nå bare og venter på at Eirik, som sistemann i gruppa, skal ankomme med fly fra Amsterdam om kort tid. I kveld kl 23 norsk tid, eller kl 05 tirsdag morgen lokal tid, reiser de videre med fly til Timika på Irian Jaya.

    Torbjørn hilser til sin mor og gratulerer henne med dagen!
     
  • 17. des 2002 kl 14.30 (kl 22.30 lokal tid) - Rapport fra Irian Jaya!
    Torbjørn ringte via satelittelefon fra et sted i regnskogen på Irian Jaya. Det vil si at de har kommet en god del lenger enn det som var planlagt. For å oppsummere så sluttet Eirik seg til gruppen i går da han ankom Jakarta. Tidlig morgen, kl 05 Jakarta-tid, gikk flyet til byen Timika som ligger på Irian Jaya. På forhånd hadde gutta forhørt seg om det var mulig å komme seg videre fra Timika allerede den dagen de ankom Timika, og deres guide på fjellturen, Nova, viste seg veldig behjelpelig. De har nå både kommet seg til utgangspunktet for fotturen, Singha Village, og er faktisk også kommet et stykke inn i jungelen. De har hatt en lang og slitsom dag bak seg, men de har fått satt opp teltene. Stemningen er på topp, og alle virker ivrige på å fortsette i samme tempo i morgen. Værforholdene er ypperlige med klar, kjølig kveldsluft. Siden det er regntid, hadde det naturlig nok vært nedbør på dagen, men mye mindre enn de hadde fryktet. Vi får håpe at det fortsetter.

    På hele turen til de kommer frem til Base Camp ved foten av fjellet, har de med seg et team som består av ti bærere og to væpnede livvakter. Dette er med på å gjøre turen litt lettere for dem. Det kan kanskje høres ut som slaveri å sette noen innfødte til å bære bagasjen, men faktisk er dette et ettertraktet og godt betalt arbeid der nede.

    Det er svært lite informasjon tilgjengelig, og det finnes vel knapt et kart som viser området der de beveger seg, men litt informasjon har jeg klart å fremskaffe. Mellom Singha Village og fjellet er det tett regnskog, og avstanden skal visstnok være ca 100 km. Noe særlig stigning får de ikke før de nærmer seg fjellet, men da stiger det fort opp til Base Camp som skal ligge på ca 3.900 m. Etter hva jeg har funnet ut, kommer de til å nærme seg fjellet fra nordsiden, gjennom et pass som merkelig nok kalles New Zealand pass. Jeg har funnet noen bra bilder fra tidligere ekspedisjoner som dere kan studere: klikk her for å se bilder.
    Og her har dere et kart over Carstensz Pyramid og fjellene rundt: klikk for kart

    Neste rapport er ventet i morgen ettermiddag norsk tid.
     
  • 18. des 2002 kl 12.00 (kl 20.00 lokal tid) - Ny rapport fra jungelen
    Torbjørn rapporterte på en litt dårlig linje, men jeg kunne oppfatte at alt sto bra til. Petter og Gisle hadde litt magetrøbbel, men resten av gruppa var i toppform. De hadde startet dagens etappe grytidlig om morgenen og gått til det ble mørkt. Hvor langt de er kommet og hvor lang avstand det er igjen til fjellet, fikk jeg dessverre ikke med meg, men de har nok iallfall 2, kanskje 3 dager før de er framme i base camp.

    Fjellklatrere benytter ofte begrepet crux som betyr det vanskeligste punktet på en klatrerute. Klarer du å forsere dette punktet, så har du målet innen rekkevidde. På Carstensz Pyramid er det mange som med rette mener at crux er det å få permit (tillatelse) til å klatre. De fleste ekspedisjoner må gi tapt allerede her, før selve klatringen har startet. Det er da godt å vite at vår gruppe har kommet seg gjennom dette punktet og har sitt mål innen rekkevidde.

    Vi får håpe at den norske maten de har med seg, kan jage vekk alt av magetrøbbel, slik at de er friske og raske når de skal starte på selve klatringen.

    Til slutt hilser Petter til Tommy som har bursdag i dag. Jeg har en mistanke om at Torbjørn ville formidle flere hilsinger fra gutta, men jeg klarte ikke å oppfatte mer før linja ble brutt. Jeg er sikker på at alle seks tenker på sine nærmeste, så jeg drister meg til å hilse på deres vegne (ingen glemt). Jeg (Frode) hilser til Tommy og gratulerer han med dagen, og Tommy: Vi vil gjerne ha deg med på tur igjen!
     
  • 19. des 2002 kl 14.00 (kl 22.00 lokal tid) - Gutta nærmer seg BC med stormskritt
    Petter melder at de har hatt en lang etappe i dag. Alle sammen føler seg i fin form igjen i dag. Hvis alt går etter planen når de fram til base camp (BC) ganske tidlig i morgen! De satser da på å gjøre et stunt og ta toppforsøket direkte, etter noen timer med hvile i BC. Denne taktikken gjør at de slipper aklimatisering, og gjør seg ferdig med toppen før kroppen rekker å bli så veldig påvirket av den tynne lufta. Dette er for så vidt ikke så ulikt det som er vanlig på Mont Blanc, bortsett fra at der slipper man å gå flere dager gjennom skogen før man tar fatt på fjellet. Uansett er det imponerende at de har kommet så langt som de har.

    Jeg har noen spesielle hilsener i dag også. Eirik hilser til sin far, Odd, som fyller 84 år i dag. Gisle hilser til sin sønn Anders. Torbjørn og Petter hilser til Denali-gjengen. Ellers var linja litt bedre enn i går, så alle som har sendt hilsen på mail hittil har fått dem formidlet.

    Neste rapport er ventet i morgen kl 16 norsk tid. Da får vi også vite om de kommer til å prøve seg på toppen direkte.
     
  • 20. des 2002 kl 11.45 (kl 19.45 lokal tid) - Base Camp Carstensz Pyramid
    En kort rapport fra Petter. De har ankommet Base Camp, og kommer til å prøve seg på toppen i natt og i morgen hvis været tillater det. Akkurat nå regnet det, men det pleier å gi seg ut på kvelden og natta. I går natt var det klart og måneskinn, så vi får håpe på like bra forhold kommende natt. Alle føler seg iallfall noenlunde bra, selv om de nå raskt har steget til 3900 meter over havet. Vi krysser fingrer for at de klarer å holde dårlig vær og hodepine på avstand.

    Fra Base Camp er det ca 2 timer før de begynner på selve klatrepartiene. Det er lagt ut faste tau i de fleste partiene der det er behov for sikring, og dette gjør jo at jobben blir litt enklere enn om de måtte sikre hele veien selv. Normal tid fra BC til toppen er 10 timer hvis værforholdene er bra. Fra toppen og ned igjen til BC bruker man rundt 6 timer.

    Til slutt kan vi jo ta med at dette sannsynligvis er det første toppforsøket på Carstensz siden august.

    Hilsen i dag kommer fra Arnt Joar som hilser til "onkel ongan" sine, og Eirik som hilser tilbake til Storgaten 28 i Fredrikstad.

     
  • Fakta Carstensz Pyramid / Puncak Jaya
    De fleste oppslagsverk og atlaser bruker navnet Puncak Jaya som navn på Indonesias høyeste fjell. Blant klatrere er det Carstensz Pyramid eller Carstensz Peak som blir brukt. Nederlenderen Jan Carstensz var den første europeeren som oppdaget dette fjellet på begynnelsen av 1600-tallet. Noen mener at Puncak Jaya er navnet på et fjell like ved siden av Carstensz Pyramid, mens andre mener at det er det samme fjellet. Puncak Jaya betyr Victory Peak eller Seierstoppen på norsk. Høyden på 5030 m som er oppgitt i de fleste kilder er uansett helt feil. Det riktige skal være 4884 m.
    Første (kjente) toppbestigning av Carstensz Pyramid skjedde så sent i 1962 av østerrikeren Heinrich Harrer. Han har også skrevet en bok, "
    I Come From the Stone Age", som er et godt tips til dem som vil lese mer om fjellet.

    Her er et mye bedre kart over Irian Jaya enn det vi har anbefalt tidligere: http://www.accommodationsbali.com/maps/html/ijayamap1.htm

     
  • 20. des 2002 kl 17.15 (21. des kl 01.15 lokal tid) - Gutta starter på toppforsøket
    Hvis de bruker 10 timer til toppen, noe som er normalt, vil de være oppe ca kl 3 i natt norsk tid. Været var ikke like fantastisk som i går natt, men heller ikke så ille. Jeg skal oppdatere siden når jeg hører fra dem neste gang, og senest i morgen tidlig. Jeg regner med at de kommer til å ringe fra toppen. Så nå får vi krysse fingrene for at de klarer det og at været også holder seg bra.
     
  • 20. des 2002 kl 23.45 (21. des kl 07.45 lokal tid) - Toppen i sikte
    Dette ser ut til å lykkes! Alle seks er i bra form, været er bra, og de har nå kommet seg opp til 4.765 m. Dvs. litt over 100 høydemeter fra toppen. Nå sitter de og hviler litt før de tar fatt på det vanskeligste partiet av klatringen, en vertikal med overheng. Etter de har kommet gjennom den kommer de først opp på en topp. deretter må de 20 meter loddrett ned og deretter opp på den toppen som er høyest. De regner med å bruke ca 2-3 timer på det siste partiet før de har "beseiret" fjellet, men de føler seg nå sikre på å klare det alle sammen.
     
  • 21. des 2002 kl 03.30 (21. des kl 11.30 lokal tid) - Petter, Torbjørn, Ivar og Arnt Joar på toppen
    Det siste partiet mot toppen ble tøft. Faktisk så tøft at to av gutta, Gisle og Eirik, valgte å stoppe før de nådde helt opp. Petter forteller at de har brukt nesten 4 timer på de siste 120 høydemeterne til toppen. Torbjørn forteller at Store Skagastølstind bare er blåbær i forhold til det de nettopp har vært gjennom. Men nå er alle glade og lettet og hilser til oss her hjemme.

    Etter en slik fysisk og psykisk utladning som de nå har vært gjennom, kan det være ekstra tøft å skulle begynne på en ny kraftprøve, nemlig klatreturen tilbake igjen fra toppen. Normal tid på returen til base camp er 6 timer. Vi får høre fra dem når de er trygt nede igjen.

    Til slutt får jeg gratulere til de fire som nådde toppen, de har gjort en kjempeprestasjon. Tankene mine går også til Eirik og Gisle, som måtte gi opp. Jeg vet selv hvor ergerlig det kan være å måtte snu på et toppforsøk.
     
  • 21. des 2002 kl 09.30 (kl 17.30 lokal tid) - Alle trygt nede i base camp
    Eirik snudde fordi han følte han ikke hadde nødvendig klatreerfaring. Kolsåstoppen ble som Jylland i forhold til dette fjellet sier han. Gisle sier at det var de smarte som snudde. Petter hadde også en følelse av at dette var på grensen av det han kunne mestre, men han angret selvfølgelig ikke på at han fullførte. Torbjørn, Ivar og Arnt Joar, som er de med mest klatreerfaring, synes også det var tøft og tungt. Alle sammen sender en hilsen og takk til Hvitserk (spesielt til Sjur) som har lånt dem satelittelefon og gjort det mulig for dem å rapportere direkte fra fjellet.

    Hovedmålet med enhver ekspedisjon er å få alle sammen trygt ned fra fjellet, toppen må komme i andre rekke. At Eirik og Gisle lyttet til fornuften og ikke tok noen sjanser, enda de var så nær toppen, det står det respekt av. Vi må gratulere alle sammen med en fantastisk gjennomført tur!

    Alle sammen følte seg friske, og ingen hadde merket noe særlig til høydesyke. At de ble svimle underveis skyldtes ikke først og fremst den tynne luften, men luftige partier med loddrette stup på 1000 meter.

    Nå skal de hvile til i morgen tidlig før de tar fatt på den lange turen tilbake gjennom den indonesiske jungelen. Alle sammen hilser hjem til sine nærmeste. Neste rapport blir sannsynligvis i morgen tidlig.
     
  • 23. des 2002 - kl 22.00 (kl 06.00 lokal tid) - Halvveis på returen
    Endelig en rapport fra den tropiske regnskogen. De har nå hatt to lange dagsetapper bak seg. De regner med å være framme i Timika i overmorgen (1. juledag). Fortsatt er alle i fin form. Det at de ikke rapporterer om noe Viggo-resultater betyr bare en ting - de er så slitne at de ikke orker å spille. Da skjønner vi hvilken kraftanstrengelse de har vært gjennom. Alle som har sendt hilsen pr. e-post de siste dagene har nå fått dem overbrakt. Det er fortsatt mulig å sende hilsen via webmaster@wwv.no. Jeg kommer nok til å snakke med dem igjen om et par dager. Alle sammen sender en felles julehilsen tilbake til sine kjære, familie og venner. Humøret og stemningen er på topp, men jeg tipper de vil savne julemiddagen i morgen.
     
  • 31. des 2002 - kl 11.30 (kl 17.30 lokal tid) - Tilbakereise 2. januar
    Gutta har nå kommet seg til Jakarta. De har hatt en opplevelsesrik tur, også etter at de kom ned til Timika. De siste dagene har de reist rundt på Irian Jaya. Først tok de fly til Jayapura, provins-hovedstaden. Etterpå har de besøkt Dani-stammen, en urbefolkning som lever i pakt med naturen, og som visstnok ikke har andre klesplagg enn et "penis-futteral" (jeg regner med det er mannfolka det her er snakk om).

    De har nå kommet seg fra Jayapura til Jakarta, og har fått booket inn på et fly til Oslo, via Amsterdam. De skal lande på Gardermoen på formiddagen torsdag 2. januar. Jeg vil komme tilbake til nøyaktig tidspunkt når jeg får sjekket det.

     
  • 1. jan 2002 - På vei tilbake
    Flyet, KLM rute KL 0838, tok av fra Jakarta kl 19.30 (kl 13.30 norsk tid). Etter planen lander de i Amsterdam kl 05.50 i morgen tidlig. Flyet fra Schiphol skal ta av kl 07.55 og lande på Gardermoen kl 09.45.

    I tillegg kan jeg nå, med hjelp fra en hyggelig mann i Adventure Indonesia, fastslå at Puncak Jaya ikke er samme fjell som Carstensz Pyramid. Puncak Jaya ligger like ved, men er et eget fjell og har sin egen topp på 4.862 m.o.h (altså 22 m lavere enn Carstensz). Puncak Jaya blir egentlig kalt for Ngga Pulu av lokalbefolkningen.

    Snart vil det komme både bilder og mer detaljert reiseskildrning fra hele turen.
Rapporter fra Petter og Oddvin sin tur til Teide mars 2003
  • 5. feb 2003 - Avreise fra Gardermoen
    Flyet går som planlagt fra Gardermoen til Gran Canaria.
     
  • 7. feb 2003 - Stengt kontor
    Overraskende kunne Petter konstatere at kontoret som gir tillatelser for å få lov til å gå på toppen av Teide stengte kl. 14. Dessuten er det stengt både lørdag og søndag. De kan ikke annet gjøre enn å håpe på at de kommer seg til toppen uten.
     
  • 8. feb 2003 - Toppen beseiret
    Petter startet turen kl 3.30 om natta. Med å starte så tidlig tenkte han at han ville unngå å bli stoppet av vakter på vei opp til toppunktet. Det var imidlertid ikke så lett å finne veien opp i mørke, men han kom seg til slutt opp til kontrollposten ved toppen av gondolheisen. Ganske riktig var det ingen vakter der så tidlig. Petter fortsatte mot toppen, og var oppe kl 7.30. Været på toppen var flott med sol og noen få minusgrader. Skylaget litt lavere ødela litt for utsikten.

    Det var ikke helt lett å finne retningen ned fra toppen. Nysnø gjorde at det ikke var noen markert sti, så Petter rota litt før han fant veien ned igjen. Oddvin starta litt seinere enn Petter, fordi han ikke hadde med varme nok klær til å gå om natta. Det var meningen de skulle møtes, men siden Petter hadde brukt mye lenger tid opp, og nå hadde problemer med å finne veien ned, stoppet Oddvin opp, og prøvde å ringe Petter på mobiltelefonen. Petter kunne fortelle at han var usikker på hvor han var, og lette etter veien ned. Oddvin bestemte seg da for å vente. Petter måtte til slutt krysse hele fjellet for å komme frem til platået ved gondolbanen, og herfra var det lett å finne veien ned.

    Petter hadde brukt 4 timer opp og 4 timer ned, på en tur som han regnet med skulle ta 4 timer totalt. Men uansett Petter hadde tatt nasjonstopp nr. 12 og var meget fornøyd.